Keskustelutilaisuus: Demokratiakorjaamo 2023: Demokratia kriiseissä

Right to Belong on mukana strategisen tutkimuksen ohjelmien järjestämässä Demokratiakorjaamo-tilaisuudessa 29.5. R-to-B:n ja Ulos epätoivosta -hankkeen yhteinen työpaja ”Miksi yksinäisyys ja ulkopuolisuus voivat johtaa väkivaltaan?” järjestetään hybridinä klo 14.30-15.45. Tervetuloa mukaan!

Aika: 29.5.2023 klo 13.00–16.00
Paikka: POOL Toimistohotelli, Siltasaari 10 (osoite: Siltasaarenkatu 8-10, 00530 Helsinki) ja verkossa

Demokratioiden toimivuutta haastavat nyt samanaikaiset poliittiset, sosiaaliset, taloudelliset ja ekologiset kriisit, joilla on laajoja vaikutuksia yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Ilmastonmuutos ja koronapandemia ovat esimerkkejä kriiseistä, jotka koettelevat yhteiskunnan kykyä ratkoa asioita demokraattisesti, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti sekä yhteistyössä toisten kanssa.

Tutkimusten mukaan koronapandemia syvensi eri väestöryhmien eroja hyvinvoinnissa ja yhteiskunnallisessa osallisuudessa. Merkittävä osa pandemian kuormasta näytti kasautuvan heille, jotka olivat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Samoin ilmastonmuutoksen seuraukset näyttävät kohtelevan eri väestöryhmiä hyvin eri tavoin. Tämä pakottaa pohtimaan, miten kriisit ja niihin liittyvä eriarvoistuminen vaikuttavat yhteiskunnalliseen osallisuuteen, luottamukseen ja turvallisuuteen.

Jo viidettä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo on strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmien yhteinen tapahtuma, jossa esitellään uusinta tutkimusta ja keskustellaan näkökulmista suomalaisen demokratian kehittämiseksi.

Kaikille avoin tilaisuus sisältää paneelikeskustelun, työpajoja ja loppukeskustelun.  Paneelikeskustelua ja kahta työpajoista voi seurata myös etänä.

Tapahtuman järjestäjinä ovat STN-tutkimusohjelmat:

 

Right to Belong -hanke järjestää yhdessä Ulos epätoivosta -hankkeen kanssa työpajan (työpaja 2), jossa käsitellään yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia ja sitä, miten ne voivat johtaa väkivaltaan. Työpajassa kuullaan nuoren kokemuksia yksinäisyydestä, epätoivosta, väkivallasta ja avun saamisesta. Tutkimustiedon ja kokemusasiantuntijan puheenvuoron pohjalta pohdimme sitä, kuka ja miten voi muuttaa nuoren elämänkulun suuntaa parempaan päin. Millaisia viestejä tästä syntyy suomalaisen yhteiskunnan ja palvelujärjestelmän kehittämiseen? Työpajaan voi osallistua paikan päällä tai etänä.

Miksi yksinäisyys ja ostrakismi voivat johtaa väkivaltaan? – kuuntele podcast!

Demokratiakorjaamon työpajan 2 ennakkokeskustelua podcastin muodossa – toimittaja Sanna Ra haastattelee Right to Belong -konsortion johtaja Niina Junttilaa ja Ulos epätoivosta -hankkeen teemoja edustavaa ylikomisario Jari Taposta.

 

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu paneelikeskusteluun ja/tai yhteen työpajaan viimeistään 21.5.2023:

Ilmoittaudu lähiosallistujana: https://link.webropolsurveys.com/EP/029B10E6E7DF0592
Ilmotitaudu etäosallistujana: https://link.webropolsurveys.com/EP/1008ECE23A46C2B2

Tarkempi ohjelma löytyy STN:n tapahtumasivulta.