Yksinäisyyden vähentämiseen tähtäävä Osallistujien Suomi -toimenpideohjelma julkaistu
Eduskunnan yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämisen työryhmä ja asiantuntijaryhmä ovat julkaisseet kansallisen Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman. Ohjelman tarkoituksena on yksinäisyyden vähentäminen sekä osallisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen laajasti koko maassa. Right to Belong -konsortio on mukana työssä yhdessä muiden asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.
Ohjelma sisältää 21 konkreettista toimenpidettä, jotka kohdentuvat yksilöille, perheille ja lähiverkostoille, julkiselle, yksityiselle ja kolmannelle sektorille sekä kansalaisyhteiskunnalle. Jokaiselle toimenpiteelle on nimetty vastuutoteuttaja sekä aikataulu. Työ jatkuu yli hallituskausien, ja tavoitteen etenemistä arvioidaan vuosittain.
Työryhmään on kutsuttu asiantuntijaorganisaatioiden edustajia sosiaali- ja terveysministeriöstä, opetus- ja kulttuuriministeriöstä, Opetushallituksesta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, Kuntaliitosta, Olympiakomiteasta, Itlasta, Kirkkohallituksesta, Right to Belong -tutkimuskonsortiosta sekä järjestöistä. Ryhmän puheenjohtajia toimivat eduskunnan varapuhemies Paula Risikko ja kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta.
– Yksinäisyydestä on tullut merkittävä uhka suomalaisten hyvinvoinnille, toimintakyvylle sekä kansalliselle yhtenäisyydelle ja kokonaisturvallisuudelle. Yksinäisyys aiheuttaa paljon kärsimystä ja kustannuksia. Siksi on valtavan tärkeää, että kaikki osallistuvat yksinäisyyden ehkäisemiseen, kertoo Paula Risikko.
– Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden suorat ja epäsuorat kustannukset ovat yhteiskunnallisesti merkittävät. Iso-Britannia on arvioinut yksinäisyyden kustannuksiksi henkilöä kohden yli 10 000 puntaa vuodessa. Yhdysvalloissa vastaava luku on noin 6000 dollaria. Suomen osalta laskelmat ovat vielä tekeillä, mutta ei ole syytä olettaa, että kustannukset olisivat merkittävästi erilaisia. Näin ollen on sekä inhimillisesti että talouden näkökulmasta järkevää puuttua ongelmaan, korostaa Eeva-Johanna Eloranta.
Ohjelmatyön tavoitteena on sitouttaa päättäjät ja eri sidosryhmät yksinäisyyden ehkäisemiseen. Tämän lisäksi tavoitteena on vahvistaa poliittisten päätösten tutkimusperustaisuutta sekä ennakkoarvioida yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi tarkoitus on muun muassa selvittää ja puuttua digitalisaation mahdollisiin haittavaikutuksiin, koota yhteen hyviä toimintamalleja kolmannelta sektorilta, tunnistaa yksinäisyys perustason palveluissa sekä sujuvoittaa asiakasohjausta eri sektorien välillä.
Asiantuntijaryhmän koordinaattorina toimiva Right to Belong -konsortion konsortiojohtaja Niina Junttila painottaa tutkimuksen merkitystä toimenpideohjelman onnistuneessa toteuttamisessa.
– Meillä Right to Belongissa on joukko aivan erityisesti lasten ja nuorten yksinäisyyteen erikoistuneita tutkijoita, ja tärkeä tehtävämme osana Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmaa onkin tuottaa päättäjille ja ammattilaisille tutkittua tietoa helposti hyödynnettävässä muodossa. Suunnitelmiimme kuuluu muun muassa Osallistujien Suomi -koulutuskokonaisuus sekä tiedon tuottaminen sähköisen perhekeskuksen palvelukokonaisuuksiin ja muille alustoille, kuvailee Junttila.
Pääministeri Petteri Orpo vastaanotti ohjelman perjantaina 15.11. eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa.
Ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.osallistujiensuomi.fi.
Osallistujien Suomi on kansallinen pitkän aikavälin ohjelma, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteenkuuluvuuden, nähdyksi tulemisen ja merkityksellisyyden kokemuksia sekä puuttua Suomen keskeiseen hyvinvointihaasteeseen, yksinäisyyteen. Ohjelmaa koordinoi eduskunnan työryhmän asettama asiantuntijajoukko, johon kuuluu eri alojen edustajia. Lisätietoja: www.osallistujiensuomi.fi